Naučme deti hovoriť PREPÁČ, PROSÍM, ĎAKUJEM...

23.01.2023 13:00

Naučme deti hovoriť prepáč, prosím a ďakujem, aby boli lepšími ľuďmi.

,,Čarovné slová už viem: prepáč, prosím, ďakujem.

Aj pozdraviť už pekne viem: dobré ráno, dobrý deň...


Odovzdávať deťom dôležitosť poďakovať sa, ospravedlniť sa a povedať prosím , okrem mnohých iných slov, ktoré sú súčasťou spoločenských hodnôt, presahuje jednoduché gesto zdvorilosti.
Investujme do malých gest zdvorilosti, ohľaduplnosti a rešpektu, ktoré nepochybne robia rozdiel v tomto čoraz hektickejšom svete, v ktorom sa niekedy týmto slovám neberie taká dôležitosť, akú by si zaslúžili .
Naučme tých najmenších v dome silu slova.
Je dobre známe, že sme sociálne bytosti, že príklad je základom výchovy a že každé dieťa by sa malo učiť tieto slová už od malička .
Verte či nie, detský mozog je úžasne vnímavý na akýkoľvek podnet, tón hlasu či dokonca mimiku, takže keďže má len pár mesiacov, je potrebné ho s týmito slovami oboznámiť pri kŕmení, kúpaní či obliekaní. .
Veďte svojich najmenších cez každú etapu ich detstva a vyrastú ako dospelí s rešpektom.
Môžete ich jednoducho zapojiť do každodenných rozhovorov s rodinou, priateľmi, susedmi a samozrejme aj so samotným drobcom. Správajte sa k nim s úctou a aby od malička rozumeli týmto slovám a pozitívnej sile, ktorú majú .
Aj keď nie všetky deti budú chápať hodnotu každého slova rovnako, postupne pri vyslovení týchto slov prebudia zmysel pre rešpekt, empatiu a reciprocitu .
Keďže sú deti, musíte ich učiť povedať tieto magické slová.
Počuť ich povedať „dobré ráno“, „prepáčte“, „prosím“, „ďakujem“ im umožní efektívnu interakciu s rovesníkmi a lepšie sa začlenia do sociálneho kontextu, čo ich ovplyvní pozitívnymi reakciami .
Tieto čarovné slová presahujú akt zdvorilosti, ide o to, aby deti premýšľali a už od útleho veku rozpoznávali svoje potreby v tom druhom.
Musíte ich naučiť význam týchto slov.
Ide o budovanie budúcnosti pre nich ako pre úctivých, citlivých a jemných dospelých. Vyrastú s poznaním sily každého slova a toho, čo každé slovo označuje, ak je povedané z lásky a úcty .
Deti zistia alebo sa naučia, že vyslovovanie týchto slov nie je spoločenskou normou, ktorú nariaďujú dospelí, ani spôsobom, ako odmeniť dobré správanie tým, že o niečo požiadate prosím a končia poďakovaním.
Dôležitá je reciprocita, aby boli deti motivované pokračovať v používaní týchto slov.

Skôr či neskôr si uvedomia, že správať sa k druhým s úctou znamená rešpektovať aj seba . Koná podľa hodnôt, ktoré musia byť vzájomné, aby spoločnosť napredovala.
Všetky tieto hodnoty sú súčasťou sociálnej inteligencie detí, ktorú musia upevňovať ich rodičia a prostredie, ktoré ich obklopuje .
Najlepší spôsob, ako učiť svoje dieťa, je príkladom.
Od prvého momentu, keď začnú komunikovať s ostatnými, vytvárať priateľstvá, porozumieť a užívať si rôzne priestory, budú sa venovať potrebám iných ľudí a svojim vlastným záujmom. 
V tejto fáze je nevyhnutné, aby každý dospelý bol aj naďalej tým najlepším príkladom pre tých najmenších.
Pamätajte, že tieto hodnoty môžeme deťom vštepovať malými gestami, ak meškáte, pozdravte ich; ak pôjdeš, rozlúč sa; ak dostanete láskavosť, poďakujte sa; počúvajte a odpovedajte pozorne, ak chcete, aby pre vás niečo urobili, opýtajte sa ich a odpustite im zo srdca.
Tieto jednoduché pravidlá budú tým najlepším príkladom pre dieťa, ktoré všetko pozoruje zo svojho sveta a bude nasledovať naše kroky.
Neváhajme dať dar a príklad týchto čarovných slovíčok k dispozícii našim deťom.

Pamätajme, že výchova k úcte je výchova k láske.

 

—————

Späť