Zvedavé chrobáčiky skúmajú prírodu

27.06.2017 09:42

Týždeň plný dobrodružstiev a pozorovania  prírody prežili deti z triedy Rybky v peknom prostredí – v Škole v prírode - Juskova Voľa. Strávili ho bez svojich mamičiek a oteckov s pani učiteľkami a tetou zdravotníčkou od 19.6. do 23.6.2017. Dokázali, že sú to už naozajstní predškoláci, ktorí sa dokážu o seba celkom samostatne postarať, o čom svedčilo aj zábavné bodovanie izieb každé ráno po rozcvičke. Multifunkčný areál školy poskytoval deťom dostatok možnosti na hry a zábavu  - preliezky, šmýkačky, hojdačky nenechali na seba dlho čakať a deti ich hneď v prvý deň poriadne vyskúšali. Chlapcom - futbalistom sa veľmi páčilo futbalové ihrisko s naozajstnými veľkými bránkami, na ktorom mohli uplatniť svoje pohybové schopnosti. Dievčatá sa zase hrali volejbal, loptové hry alebo využívali náčinie, ktoré sme si priniesli z MŠ. Tanečníci a tanečníčky sa predviedli aj na skutočnom veľkom pódiu, kde sme si urobili tanečnú slávnosť s hudbou.
Celý týždeň sa niesol v znamení pozorovania tajomstiev prírody. Deti sa premenili na ,,Zvedavé chrobáčiky“, ktoré skúmali rastlinnú a živočíšnu ríšu. Na túry do prírody si v batohoch nosili aj lupy a iné pomôcky na pozorovanie prírody. Spoznávali lesné rastlinky i drobných živočíchov a hrali sa rôzne ekologické hry priamo v lese. Spontánne reagovali na negatívne správanie ľudí, ktorí nechali pri lesných odpočívadlách neporiadok, pretože deti už majú osvojené návyky ako chrániť a neznečisťovať prírodu. A o tom, že je v tejto oblasti ešte čistá príroda nás presvedčilo aj to, že v lesnom potôčiku sme mali možnosť vidieť raka. Túrami po náučno-turistických chodníčkoch lesom deti získali množstvo poznatkov a mali možnosť priameho zážitkového učenia sa. Nie nadarmo si spievali pieseň ,,Príroda je krásna vec...“
Vytvorili sme vlastnú vlajku odtláčkami rúk do farby, maľovali trička s motívmi prírody, zložili sme spoločne aj našu hymnu, ktorú sme si priebežne pospevovali. Na potulkách lesom  si deti pri potôčiku nazbierali kamene, ktoré  potom maľovali a z prírodnín vytvorili darčeky pre rodičov. Všetky edukačné činnosti sme realizovali väčšinou vonku na čerstvom vzduchu, vo veľkej besiedke, čo sa deťom nesmierne páčilo.
Ale asi najviac sa vybláznili na pyžamovej diskotéke spojenej s laserovou show a na druhý deň pri nočnom hľadaní pokladu s baterkami.. Chutilo im nielen v školskej jedálni, kde stále všetko zjedli, ale aj na opekačke pri veľkom ohnisku. Naša pani zdravotníčka pripravila zábavnú súťaž ,,Miss bábika“, kde si dievčatá vyskúšali obliekanie, prebaľovanie, kŕmenie bábik a prípravu pohostenia pre chlapcov. Chlapci sa zahrali na ,,Záchranárov“, kde sa učili obväzovať končatiny a poskytnúť prvú pomoc. Deťom sa to veľmi páčilo a získali nové skúsenosti.
Celý týždeň nám ubehol ako voda v lesnej bystrinke a my sme sa ani nenazdali a už bol čas pobaliť sa domov. Posledný deň sme si spolu zrekapitulovali, čo všetko sme zažili a deťom sme slávnostne odovzdali zaslúžené diplomy zo Školy v prírode. Vo svojich batožinách si odnášali domov nielen spomienkové knižky, ktoré si vlastnoručne vytvorili, ale aj množstvo zážitkov, poznatkov a skúsenosti. Utužili sa kamarátstva, deti sa naučili empatickému správaniu, vzájomnej tolerancií a ochote navzájom si pomáhať. Bol to skvelý týždeň plný zážitkového, interaktívneho učenia sa, hier a zábavy.  Aj počasie nám prialo, iba posledné ráno nás prebudila búrka. Ale nakoniec znova vyšlo slniečko, ktoré nás odprevádzalo domov. Tak sme už z autobusa iba zamávali zbojníkovi Juskovi a deti sa tešili  na svoje mamky a ockov.

—————

Späť