9 hier na upokojenie

22.03.2020 19:55


 

 

Prudké detské emócie môže niekedy zjemniť pokojná hra. 

Zvládanie negatívnych emócií dieťaťa býva pre rodičov často veľmi náročné. Je to  vždy skúška  trpezlivosti, pretože vydržať negatívne prejavy dieťaťa a sprevádzať ho nimi skutočne nie je jednoduché. Smútok, hnev či  strach vedia deti  nielen potrápiť, ale aj obohatiť. Je preto dôležité naučiť ich, ako emócie zvládnuť čo najlepšie.

 

Každý rodič vie, že vychovať dieťa nie je vôbec jednoduché. Krásne a radostné chvíle sa striedajú s tými horšími, kedy dieťa neposlúcha. Môže mať  záchvaty hnevu a rodič si s ním vie poradiť len ťažko. Existuje viacero možností, ako sa dajú upokojiť rozbúrené detské emócie. Niekedy je dobré využiť napríklad i hry, ktoré sú určené na upokojenie detí. Pozrime sa na ne.

Balónik

Spolu s dieťaťom si nafúkajte niekoľko balónov a potom spolu postupne a pomaly vypúšťajte vzduch. Sledujte, ako vzduch pomaly vychádza z balóna. Potom povedzte dieťaťu, že sa idete spolu hrať tak, že sa ono i vy stanete balónom. Pomaly sa poriadne nadýchnite a potom pomaly vyfukujte vzduch z pľúc. Môžete dieťaťu vysvetliť, že niekedy nás aj emócie zaplavia ako vzduch. Vtedy je nimi zaplavené celé telo. V takejto situácii sa človek môže hrať na balónik, to znamená poriadne sa nadýchne a potom vydýchne, a to niekoľkokrát za sebou.

Klbko

Dajte dieťaťu do rúk farebnú priadzu. Môžete mu povedať, že je to čarovné klbko, ktoré berie so sebou hnev a smútok. Pri navíjaní klbka sa dieťa začne postupne upokojovať.

Zvonček bez zvuku

Sadnite si spolu s dieťaťom napríklad na koberec. Podávajte si navzájom z ruky do ruky zvonček a snažte sa, aby nezazvonil. Keď sa dieťa upokojí, môžete spolu skúmať, aké zvuky zvonček vydáva. Túto aktivitu môžete vykonávať aj s viacerými deťmi alebo celá rodina spolu.

Upokoj zvieratko

Dajte do rúk vášho dieťaťa malú, chlpatú, jemnučkú, teplú hračku v tvare zvieratka. Povedzte mu, že zvieratko sa veľmi bojí a bolo by dobré, keby ho upokojilo. Dieťa by malo hračku hladiť, rozprávať sa s ňou, malo by ju dlhšie držať v rukách. Počas tejto doby sa dieťa samo upokojí.

Počúvanie hudby

Ľahnite si spolu na zem a začnite počúvať relaxačnú hudbu.V tichosti ju len dlhšiu dobu počúvajte. Potom sa môžete porozprávať o tom, čo si dieťa predstavovalo, ako na neho hudba vplývala a podobne.

Papier vo vzduchu

Vyhoďte papier do vzduchu a snažte sa, aby nespadol na zem. Nesmiete sa ho dotknúť ani rukami, ani nohami. Udržujte ho vo vzduchu len tým, že budete  naň fúkať. Len vďaka fúkaniu by sa mal udržať vo vzduchu. Aj prostredníctvom tejto hry sa dieťa veľmi rýchlo upokojí.

Ako rastie strom

Urobte v izbe tmu a pustite si relaxačnú hudbu. Povedzte dieťaťu, aby si predstavovalo, že je výhonok, ktorý prechádza cez zem, aby sa z neho stal strom. Kľaknite si na kolená, hlavu si nasmerujte smerom nadol. Následne začnite „kvitnúť“. Roztiahnite ruky a potom ich ťahajte smerom nahor. Všetko robte pomaly. Nakoniec sa z vás stane veľký strom. Môžete sa postaviť aj na špičky.

Malý archeológ

Ponorte svoju ruku do veľkej nádoby plnej piesku. Vaše dieťa by malo postupne vyslobodiť vašu ruku z piesku. Musí ju  „vykopať“, teda urobiť archeologický výskum. Potom si úlohy môžete vymeniť. Aj pri tejto hre sa dieťa dokáže rýchlo upokojiť. 

Rôzne dotyky

Vezmite si 6 – 7 rôznych predmetov. Napríklad: vatu, kožušinku, kúsok látky, korálky, fľašu, pero...Povedzte dieťaťu, aby si vyhrnulo rukávy, lebo budú labkami chodiť po jeho ruke rôzne zvieratká. Dieťaťu zaviažte oči a naznačte mu, nech povie,  ktoré „zviera“  (predmet) sa dotýka jeho ruky.

—————

Späť