Deti obklopené knihami sú úspešnejšie

16.02.2018 21:47

Deti obklopené knihami prežívajú podľa vedcov v dospelosti úspešnejší život


Vedci skúmali, ako množstvo kníh, s ktorým sa deti počas detstva dostanú do kontaktu, ovplyvní ich budúcnosť. Zistili, že deti obklopené knihami neskôr zarábali viac a mali lepšie zamestnanie. / Foto: Bigstock
Miestnosť bez kníh je ako telo bez duše. Cicero                                      
Traja ekonómovia z Univerzity v Padove  – Giorgio Brunello, Guglielmo Weber a Christoph Weiss – opísali v magazíne Economic Journal silnú súvislosť medzi vzťahom ku knihám v detstve a vyšším príjmom v dospelosti, uviedol Český rozhlas.
Experti skúmali záznamy, v ktorých boli zaznamenané životy šesťtisíc mužov z deviatich európskych krajín, ktorí absolvovali školskú dochádzku v rokoch 1920 – 1956. Zamerali sa na skúmanie situácie, ktorá súvisela s množstvom kníh v detstve. Skúmali deti, ktoré vo veku 10 rokov mali doma menej než desať vlastných kníh, policu kníh či jeden alebo dva kufre obsahujúce približne 100 zväzkov kníh.

Dlhšie štúdium – dlhší život
Vedci okrem iného zistili, že s každým ďalším rokom prežitým v škole narastá aj dĺžka života o 9%. Vysvetľujú si to socioekonomickým statusom, pretože menej vzdelaní pracovali predovšetkým fyzicky a veľmi tvrdo, čo priemernú dĺžku života skracovalo. Muži, ktorí vyrastali v domácnosti bez kníh, s každým ďalším rokom v škole zvyšovali šancu na zvýšenie príjmu len o 5%, zatiaľ deťom obklopeným knihami sa šanca na lepšie príjmy zvyšovala o 21%. Tieto deti sa tiež v dospelosti častejšie presadzovali v lepších profesiách a takmer na sto percent začínali v prvom zamestnaní ako štátni úradníci alebo podnikatelia.

Túžba po vzdelaní
Ekonómovia majú pre tento fenomén niekoľko vysvetlení. „Je pravdepodobné, že knihy v deťoch vzbudili väčšiu túžbu po vzdelaní a čítanie zlepšilo ich študijné výsledky,“ píše Econoic Journal.
Druhá skutočnosť spočíva v tom, že dom plný kníh je symbolom určitého socioekonomického postavenia rodiny a v takejto rodine sa deťom ľahšie dosahuje kvalitnejšie vzdelanie a získava lepšia pracovná pozícia.
Jaroslava Končíková, autor článku

 

—————

Späť