Ako vytvoriť deťom pekné spomienky na Vianoce

07.12.2022 14:39

Ako vytvoriť deťom pekné spomienky na Vianoce?

Jaroslava Koníčková

Rozvinutá emocionalita a pokojne prežité detstvo s bohatými zážitkami je tým najlepším základom pre šťastné prežívanie dospelosti. 


Vianoce sa nemusia točiť len okolo darčekov. To, čomu dáte prioritu, záleží len od vás. Okrem nakupovania darčekov sa môžete zamerať na tradície, rituály a nevšedné zážitky. Ako to urobiť čo najlepšie?

I keď tlak médií útočí na zrak, chuť a sluch, vy si vo vlastnej rodine vytvorte také pravidlá, ktoré vrátia do hry SRDCE. Vy predsa vôbec nemusíte robiť to, čo prikazuje reklama a tlak okolia. Máte právo na svoj život, vlastné hodnoty a pravidlá. Zo začiatku to bude ťažké a asi sa stretnete aj s nepochopením okolia. Zmenený pohľad však stačí vyskúšať a nepodliehať tlaku. Veď o čo vlastne ide? O pokoj, pohodu a krásne vzťahy. Všetko ostatné je len hra o  peniaze. Čím skôr si to uvedomíte, tým lepšie pre vás i celú vašu rodinu. Deti si pamätajú zážitky a ich intenzita závisí od toho, čo si pre nich rodičia pripravia.

Rozhovory pred Vianocami zamerajte na objavovanie podstaty sviatku


V súvislosti s Vianocami sa nemusíte rozprávať len o darčekoch. Rozprávajte sa aj o iných veciach. Povedzte deťom o tom, že tento rok chcete prežiť trochu iné Vianoce a že raz s tým naozaj treba začať. Dohodnite sa na spoločných aktivitách, ktoré možno tento rok budú pre deti nové a možno budú aj frflať, ale ak to nevzdáte, práve teraz možno začnete s novými tradíciami vo vašej rodine. A raz sa predsa začať musí. Predvianočné obdobie by malo byť predovšetkým časom zastavenia a premýšľania. Prečo vlastne existujú Vianoce? Čo je ich hlavným poslaním? Ak ste veriaci, môžete si každý deň prečítať nejakú rozprávku o Ježiškovi. Ak ste neveriaci, čítajte si krátke príbehy o dobrých skutkoch a o dobrých ľuďoch, ktorí pomohli urobiť tento svet krajším miestom. Stačí si takto čítať aspoň pár minút denne a verte, že aj vďaka rozprávkam a príbehom si navodíte v dome správnu atmosféru Vianoc. Čítajte nahlas vy a dovoľte čítať aj deťom. Striedajte sa. Potom sa o príbehoch porozprávajte. Spomeňte si na ľudí z okolia alebo z rodiny, ktorí tiež neustále robia dobré skutky.

Využite čaro sviečok


Štyri týždne pred Vianocami začína adventné obdobie. Na adventnom venci zapálime prvú sviečku. Pri adventnom venci sa kresťanské rodiny modlia. A to buď každý večer, alebo aspoň pri nedeľnom obede. Aj vďaka sviečkam a modlitbách deti cítia skutočný príchod Vianoc. Čím sa viac približujú, tým viac sviečok na adventnom venci zapaľujeme. V deň Vianoc sa zapália štyri sviečky. Dnes je úplne bežné, že aj neveriace rodiny si kupujú adventné vence. Ako ich ale využiť, ak sa nemodlíte? Každý večer si pri sviečke môžete rozprávať nejaké pekné príhody alebo môžete deťom rozprávať o svojich zážitkoch z detstva. Deti väčšinou s nadšením počúvajú príbehy rodičov z mladosti alebo z detstva. Pri uvažovaní si spomeňte aj na svojich rodičov, babky, tety, známych, ktorí nám v živote veľmi pomohli alebo nejako zasiahli do vášho života. Môžete si prezerať staré rodinné fotografie. A môžete to robiť každý rok. Človek si vždy spomenie ešte na niečo ďalšie.

Štedrý večer a Vianoce si naplánujte spolu
Ešte pred sviatkami môžete spolu plánovať, čo budete piecť, variť, ako vyzdobíte stromček, stôl, izby, dvor...Skúste spolu vyrobiť nejaké darčeky. Ja viem, nie každý je stvorený na ručné práce. Ale malým deťom urobí veľkú radosť, keď spoločne s vami vyrobia malé prekvapenia pre niekoho z rodiny. A aj v tomto prípade ide hlavne o to, že budete spolu. Veď pri výrobe darčekov sa dá aj porozprávať a o to ide deťom najviac. Môžete spoločne napiecť koláče. Nemusia byť nádherné, naozaj stačí, že ich upečiete spolu. Čas, ktorý prežijete spolu, bude pre dieťa tým najkrajším darčekom. Deti najviac túžia po vašom čase, vašej prítomnosti a po chvíľach, keď ste mysľou a srdcom pri nich. Túžia po  spoločných zážitkoch.

Štedrý večer ako nevšedná a slávnostná udalosť


Štedrý večer môže sprevádzať slávnostná atmosféra od rána. Vysvietený stromček, sviečky, slávnostné oblečenie, slávnostné stolovanie a mnoho ďalších maličkostí, ktoré si môže vymyslieť každá rodina, sa môžu stať súčasťou tohto čarovného dňa. Každá rodina si môže vybrať z veľkého množstva tradícií, ktoré na Slovensku máme. Písali sme o nich v jednom z našich článkov. Dôležité je aj to, aby prevládala dobrá nálada, optimizmus, radosť... Toto všetko môže zanechať v deťoch intenzívne vnemy, ktoré z pamäti nikdy  nezmiznú. A v správny okamih sa tieto spomienky vždy vynoria v mysli ako súčasť toho najpevnejšieho rodinného puta.



Darčeky rozbaľujte postupne
Okolo štvrtého roku života začínajú deti viac vnímať aj darčeky pod stromčekom. Psychológovia však zdôrazňujú, že v tomto veku nejde o konzumný prístup, ale  skôr o moment rozbaľovania a prekvapenia. Deti v tomto veku fascinuje proces postupného rozbaľovania. Z tohto sa dokážu veľmi tešiť. Ináč  sa správajú batoľatá. Tie väčšinou zaujme jeden darček a dokážu sa mu v určitej chvíli úplne oddať. Dokážu napríklad zaujato stavať veže z nových kociek aj niekoľko hodín. V takomto prípade ich nepovzbudzujte v tom, aby si rozbaľovali ďalšie hračky. Darček by mal rozbaľovať vždy jeden člen rodiny a užívať by si tento proces mali všetci členovia rodiny. Postupne príde rad na všetkých a pekná atmosféra sa predĺži. Navyše sa deti budú učiť trpezlivosti a umeniu čakať.

Vianoce ako niečo tajomné a čarovné


Poňatie Vianoc a Ježiška sa v rôznych kultúrach líšia. Ale vždy záleží na tom, ako to vnímajú samotní rodičia a dospelí členovia širšej rodiny. Niekto povie dieťaťu len informáciu, že Ježiško sú darčeky a niekto iný Vianoce vníma predovšetkým duchovne. V kresťanských rodinách sa chodí na Vianoce do kostola. Niekto chodí po slávnostnej večeri von na prechádzku, niekto spieva rodine koledy a niekto ide do lesa a vešia na stromy jedlo pre zvieratká. Všetky rituály by mali mať niečo spoločné. Mali by rodinu stmelovať. Pri večeri môžete spoločne ďakovať za všetko, čo rok priniesol. Napríklad na jeden veľký výkres si napíšte nadpis ZOZNAM VĎAČNOSTI a povedzte, aby každý člen rodiny ešte pred večerou napísal, za čo je v tomto roku vďačný. Napokon budete veľmi milo prekvapení, koľko krásnych vecí ste počas roka prežili. Môžete vyslovovať aj priania na ďalší rok. V kresťanských rodinách sa, samozrejme, venuje čas hlavne modlitbám. O ježiškovi sa dá rozprávať rôznym spôsobom. Staršie deti tejto problematike väčšinou rozumejú. Malým deťom je vhodné povedať hlavne o tom, že Ježiško bol nositeľom lásky a dobrých skutkov. Nemusíme sa pri výchove báť spirituality, pretože práve tá pomáha nachádzať vyššiu kvalitu života. Viacerí odborníci v oblasti psychológie a filozofie sa zhodujú v tom, že kultivovanie duchovného života má pre človeka veľký význam preto, lebo jeho praktizovaním lepšie vnímame naše poslanie na Zemi a máme aj väčšiu chuť toto poslanie napĺňať. Duchovný život nám pomáha aj pri dosahovaní vnútorného pokoja a radosti.V detskom svete by tiež nemalo chýbať niečo, čo sa nedá rozšifrovať rozumom. Dieťa by malo mať dôveru v život a veriť, že všetko bude v poriadku, a to napríklad aj v ťažších chvíľach. Nech je to Ježiško alebo anjelik, toto všetko do detského sveta patrí. Aj  vďaka takémuto vnímaniu si  deti vytvárajú svoj postoj k životu a vlastnú filozofiu.

Každá činnosť, ktorú robíte spolu s deťmi, má pre ne mimoriadny význam, pretože každá jedna zapadá do klbka nezabudnuteľných spoločných chvíľ. A práve tieto chvíle sú tým najkrajším darom, ktorý môžete svojim deťom dať. Je to dar, ktorý tvorí základ budúcej zrelej osobnosti, ktorá sa v dospelosti má o čo oprieť. Je dokázané, že nedostatočné množstvo pozitívnych zážitkov prežitých s najbližšími spôsobuje v dospelosti psychické problémy. Rozvinutá emocionalita a pokojne prežité detstvo s bohatými zážitkami je tým najlepším základom pre šťastné prežívanie dospelosti.

—————

Späť