Čo bráni deťom napredovať...www.eduworld.sk

08.06.2016 22:35

 

Odborník na výchovu a vzdelávanie Tim Elmore si počas svojej praxe všimol niekoľko chýb vo výchove detí, ktorými rodičia svoje deti vopred programujú k neistote a k obmedzovaniu ich šance na úspech v osobnom a neskôr i v kariérnom živote. Ktoré sú to chyby?
1. Snažíte sa deti príliš ochraňovať
Žijeme v nebezpečnom svete, a tak aj deti obklopujeme nekonečným strachom. Európski psychológovia zistili, že v prípade, že by sa deti nikdy nehrali na ulici, nikdy by nespadli alebo si nerozbili koleno, trpeli by v dospelosti nejakou fóbiou. Dieťa by malo v detstve občas aj spadnúť a zistiť, že je to normálne. Neskôr v čase puberty by mali spoznať aj horkú príchuť prvej lásky a získať tak emocionálnu zrelosť, ktorá je neskôr dôležitá pre dlhodobý vzťah. Ak sa rodičia snažia v živote svojich detí eliminovať všetky riziká, v dospelosti sa môžu stať arogantnými alebo môžu mať nízke sebavedomie.
2. Utekáte deťom rýchlo na pomoc
Dnešná generácia mladých ľudí stratila niekoľko schopností, ktoré mali ľudia pred 30 rokmi. Keď deťom hneď pomáhate a piveľmi ich obklopujete starostlivosťou, zbavujete ich schopnosti poradiť si v zložitých situáciách. Skôr či neskôr si zvyknú na to, že im neustále niekto pomáha a povedia si, že či urobia chybu alebo nie, cieľ vždy dosiahnu. Život v dospelosti však funguje ináč. Ak vychovávate dieťa v spomínanom duchu, riskujete, že bude nespôsobilé vykonávať mnohé činnosti v dospelosti.
3. Deti príliš obdivujete
Ďalšou chybou vo výchove je prílišný obdiv dieťaťa. Ak si dieťa skutočný obdiv naozaj nezaslúži, dieťa samotné si skôr či neskôr všimne, že ho obdivujú iba rodičia a o ich objektivite začne pochybovať. Neskôr zistí, že takáto pochvala nemá nič spoločné s realitou.
V priebehu času sa dieťa začne učiť podvádzať a klamať, aby zabránilo nepríjemnej realite, pretože nie je naučené stretávať sa s ťažkosťami.
4. Nepoužívate slovo NIE
Dieťa musí byť pripravené aj na to, že občas niečo nebude vždy fungovať na sto percent. Bude prekonávať aj mnoho problémov a musí byť na to pripravené. A tak občas povedzte aj nie alebo teraz nie, aby sa naučilo bojovať so svojimi prianiami a potrebami.
5. Nehovoríte o vlastných chybách z minulosti
Príde čas, keď dieťa príde do veku, keď zatúži po samostatnosti. Rodičia by to deťom mali umožniť. Neznamená to, že im nebudete pomáhať prechádzať neznáme situácie a udalosti. Pri tejto príležitosti porozprávajte deťom aj o vlastných chybách, ktoré ste urobili v ich veku a možno sa tak vyhnete aj zbytočnému moralizovaniu o fajčení, alkohole a drogách. Deti musia byť pripravené aj na stretnutie s nepriazňou osudu a musia vedieť niesť následky svojich rozhodnutí.
6. Inteligencia ani talent nie sú meradlom vyspelosti
Inteligencia a talent sú často používané ako meradlo vyspelosti dieťaťa. A v dôsledku tohto stereotypu si rodičia myslia, že inteligentné deti sú pripravené aj na skutočný svet. Ale nie je to tak. Veď koľko talentovaných detí máva neustále problémy so správaním a vzťahmi? Dieťa nemusí byť talentované úplne vo všetkom. Overujte si postupne, ako je to u vášho dieťaťa so zodpovednosťou. Do akej miery mu môžete veriť. Až keď sa presvedčíte, že vášmu dieťaťu môžete veriť, môžete začať povoľovať uzdu nezávislosti.
7. Nech sú v jednote vaše slová a skutky
Ako rodičia musíte žiť taký život, akých chcete, aby  žilo aj vaše dieťa. Vy ste predstavitelia vašich rodín a musíte byť príkladom. Sledujte svoje chyby, pretože ich sledujú aj vaše deti. Ukážte deťom, čo znamená byť šťastný a učte ich tiež byť dobrými ľuďmi.

 

—————

Späť