Dáni sú najšťastnejší ľudia na svete. Aké je tajomstvo výchovy ich detí?

12.11.2016 23:52

Dáni sú najšťastnejší ľudia na svete. Aké je tajomstvo výchovy ich detí?

Zuzana Gránska
Dánsko získalo už po tretí krát zaujímavé prvenstvo v ankete medzi 156 krajinami sveta. Žijú tu najšťastnejší ľudia na svete. Správa o svetovom šťastí je celosvetová anketa, ktorej výsledky sú publikované od roku 2012.
Čo sa skrýva za ich pocitom šťastia? V novej knihe autorky Jessicy AlexanderovejThe Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids prezrádza, že Dáni sú šťastní vďaka ich výchove, ktorá pretrváva až do ich dospelosti. „Zo šťastných detí sa stávajú šťastní rodičia, ktorí tento cyklus opakujú,“ píše autorka.
Za základný pilier ich výchovy považuje tzv. hygge. Znamená to niečo ako „spoločné trávenie príjemného času“ typicky s rodinou alebo priateľmi, teda ľuďmi, ktorých máme radi. Hygge je niečo ako súčasť dánskej kultúry. Hoci to znie jednoducho a všetci ste zrazu nadobudli pocit, že veď to robí každý, vôbec to nie je také samozrejmé dostať tento zvyk do svojich životov. Autorka rodičom odporúča, že hoci nie sú Dáni, aj oni môžu využiť to, čo dánske rodiny robí  šťastnými. Ako začať?
1) Sľúbte si že bude „hygge“ patriť do vašej rodiny
Mali by ste si urobiť jasno v tom, čo znamená tráviť čas spoločne a robiť veci spoločne. Znamená to napríklad, že obed alebo večera sú pre vás všetkých za jedným stolom. A po jedle neodíde každý s mobilom v ruke do svojej izby alebo svojho kúta. Povedzte si, ako má váš „hygge čas“ vyzerať a určite si pravidlá pre tieto špeciálne chvíle.
2) Vytvorte príjemnú atmosféru
Pripravte si spoločne zdravé jedlo, zapáľte sviečky alebo sa vyberte spolu na nejaké krásne miesta. Príjemná atmosféra jednoducho patrí k hygge. Odložte mobily, tablety a videohry, ak máte „spoločný hygge čas.“ Vyrušujú pozornosť, ktorú máte mať v tieto  okamihy iba jeden pre druhého. Ruší vaše vzájomné dokonalé spojenie.
3) Zahoďte sťažnosti, vychvaľovanie a negativitu
Predstavte si, že hygge čas je akýmsi psychologickým priestorom, do ktorého vstupujete a cítite sa tu pozitívne a bezpečne. Nikto sa tu necíti ohrozený, nikto na nikoho neútočí. Ak prídete k hygge dverám, mali by ste pred nimi nechať všetku negativitu, predsudky, stres i sťažnosti. Je určite množstvo času, aby ste sa sťažovali na problémy v práci či rodine alebo hovorili všetkým, akí úžasní ste. Hygge čas je jednoducho určený na užívanie si spoločnej chvíle a ponechanie stresu a všetkého negatívneho za nami.
4) Vo všetkom buďte jeden tím
Hygge je u Dánov vždy o spoločnom úsilí. Zistite, kde môžete pomôcť a kde sa môžete uliať. Ak to každý bude vedieť, všetko vám pôjde ľahšie a žiadny človek z vašej rodiny sa nebude cítiť vyčerpaný a ukrivdený, že robí prácu za všetkých. Spoločné varenie či upratovanie jednoducho patrí k hygge.
5) Deľte sa o zábavu a krásne spomienky
Je vynikajúce pripomínať si znova a znova staré zábavné a pozitívne spomienky. Tieto príbehy sú úžasným spojením celej rodiny a studnicou nekonečnej zábavy.
6) Hrajte sa
Hranie hier je taktiež „hygge.“ Či si vyberiete karty alebo loptové hry, hranie je vynikajúcim dôvodom byť spolu a navyše si tieto momenty užívať. Ďalšou aktivitou, ktorú Dáni milujú, je spoločné spievanie. Možno to znie zastaralo, ale naozaj to ľudí spája a rozosmieva.
7) Pamätajte si, že „hygge čas“ netrvá večne
Ak sa vám všetka tá blízkosť a pohodlie javí ako problém a jediné, čo potrebujete je „váš vlastný čas,“ pamätajte, že deti vyrastú veľmi rýchlo. Vlastne celý život vám ubehne veľmi rýchlo. Čím skôr im tento pekný zvyk odovzdáte, tým skôr ho vnesú do svojich rodín aj ony samy a obohatia svoje deti. To je to najkrajšie dedičstvo, aké im môžete dať.

—————

Späť